De ce este important sa stii si sa cunosti cat de uzate sunt piesele de la dezmembrari?

Nu ne mai mira faptul ca de cele mai multe ori alegem sa ne indreptam catre parcurile de dezmembrari ori de cate ori avem probleme cu masina sau ori de cate ori simtim nevoia sa schimbam cate ceva. Insa cu toate astea stim ca aceste piese au mai fost folosite, nu sunt unele noi, si s-a mai intamplat ca din neglijenta ta sa descopri ca una dintre piesele achizitionate nu este functionala si sa fii nevoit sa o schimbi sau sa cumperi alta.
De aceea pentru a evita incidente de acest gen in articolul urmator veti gasi cateva lucruri interesante de care sa va amintiti de fiecare data cand vreti sa cumparati piese de la dezmembrari. Dupa cum prea bine stiti si am spus si mai devreme in parcurile de dezmembrari veti gasi numai piese ce au deja o anumita uzura si pe care ar fi bine sa stii cum sa o identfici in momentul in care vrei sa-ti cumperi o anumita piesa.
De altfel uzura se poate identifica in functie de categoria din care fac parte piesele de care tu ai nevoie, iar aici putem aminti de urmatoarele categorii importante:
piese ce tin de caroseria exterioara;
piese de interior;
piese ce tin de mecanica;
piesele electrice, dar si de climatizare;
o alta categorie importanta se constituie din motor si cutie;
dar si alte tipuri de elemente importante pentru o masina precum: farurile, jantele si geamurile masinii;
Piese ce tin de caroseria exterioara
Este bine de amintit ca in aceasta categorie avem doua tipuri de piese: piese din plastic si piese din tabla. Bineinteles ca in aceasta mare categorie fac parte si urmatoarele piese:
barele de protectie;
portierele;
pragurile;
aripile;
capota;
haionul;
si de ce nu, chiar, si plafonul;
Astfel ca pentru piesele din metal trebuie sa fiti atenti la urmatoarele aspecte:
starea vopselei in momentul achizitiei;
forma piesei;
Si asta doar pentru a scapa de indoiala ca vei achizitiona piese lovite, deformate sau indoite, dar care sa nu prezinte nici urme ale ruginei sau urme ale unei deteriorari masive a ceea ce inseamna suprafata exterioara a piesei. Bineinteles ca in acest caz aveti posibilitatea si avantajul sa gasiti piesele metalice direct culoarea pe care o cautati, fara sa fiti nevoiti sa le vopsiti ulterior.
In cazul pieselor de plastic (de exemplu eleroanele) trebuie sa fiti atenti la clemele acestora. Daca acestea sunt rupte, prezinta zgarieturi in adancime sau sunt infundate, atunci nu le veti achizitiona.
Piesele de interior
Cu siguranta ai inteles ca vorbim despre scaune si bancheta, butoane, elemente din bord, fete de usi, maneta schimbator, frana de mana, volanul si nu numai. La toate acestea este foarte usor sa identifici uzura, mai ales ca in cazul scaunelor trebuie sa ai grija ca buretele interior sa fie intreg si sa nu prezinte urme de scamosare.
Piese ce tin de mecanica
Sunt cele mai cautate piese, dar foarte multi spun ca nu ar fi intocmai potrivit sa le achizitionezi de la dezmembrari, ci numai acea parte ce prezinta o oarecare siguranta. Iar in aceasta categorie avem parte de urmatoarele piese:
piese ce formeaza sistemul de franare;
piese ce formeaza sistemul de suspensie;
si piese ce formeaza sistemul de directie;
Insa cele mai cautate din aceasta categorie raman caseta de directie (inainte de cumpatrare aceasta este testata – este indicat sa o testati), bascule (de evitat acele piese ce au avut parte de o legatura din cauciuc), etrierele (aveti grija sa nu aiba scurgeri de lichid de frana), arcurile (nu prezinta o uzura mare in timp).
Piese electrice, dar si de climatizare
Inainte de achizitie trebuie sa le testezi pe o masina functionala, pentru a vedea daca acestea sunt bune de cumparat sau nu. Daca veti cumpara piesele din locuri specializate veti avea parte de garantie, ceea ce inseamna ca veti putea sa schimbati piesa daca este nevoie. Este indicat sa verificati compresorul pentru sistemul de climatizare inainte de cumparare pe o masina in perfecta stare de functionare.
Motorul si, nu in ultimul rand, cutia
Pe acestea le puteti achizitiona numai de pe masinile intregi (in cazul parcurilor de dezmembrari). Insa modalitatea cea mai buna pentru a face o astfel de achizitie este sa il cumperi de pe o masina functionala si chiar sa demontati motorul in momentul in care il cumparati.
Farurile, jantele si geamurile masinii
In aceasta categorie cele mai cumparate sunt parbrizul si geamul soferului. In cazul jantelor acestea nu trebuie sa prezinte urme de zgarieturi, suduri, rugina si de ce nu indoituri. Daca vrei sa iti cumperi faruri ai grija ca acestea sa nu aiba parte de urmatoarele elemente:
oglinzi arse sau matuite;
geamul zgariat;
sau urechile pentru fixare rupte;
In alta ordine de idei puteti achizitiona foarte multe piese din parcurile de dezmembrari auto, cu mica observatie ce consta in verificarea a ceea ce numim uzura acestor piese.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *